בדיקת שמיעה לצורך התאמת מכשירי שמיעה

בדיקות שמיעה הן דבר שמקובל לעשות גם בשגרה, גם אם אין בהכרח אינדיקציה לכך שיש לכם הדרדרות בשמיעה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה ש-20% מבני  40-60חווים ירידה מסוימת בשמיעה, והחל מגיל 60  הנתון עולה ל-35%: הרופא שלכם רוצה לבדוק את השמיעה ואת האוזניים שלכם כל כמה שנים ולוודא שהן שומעות היטב, ולא לחכות לגיל מבוגר לביצוע הבדיקה. מומלץ לבני האוכלוסייה הבוגרת לבצע בדיקת שמיעה כל עשר שנים עד גיל 55 ולאחר מכן כל שלוש שנים.

ביצוע בדיקת שמיעה

בדיקות שמיעה נערכות בחדר שקט ומבודד מרעשים המתוכנן באופן שמבטיח שתוצאות בדיקת השמיעה שלכם לא תושפע מרעשים חיצוניים, כמו רעשי מקרר וקולות המגיעים מסביבת הרחוב. במהלך הבדיקה תתבקשו להרכיב אוזניות המחוברים למכשיר הנקרא אודיומטר, שיעריך את איכות השמיעה שלכם. יודגש כי הבדיקה אינה גורמת לכאב ואינה פולשנית.

 

הצורך בבדיקת שמיעה

תהליך אובדן השמיעה בנסיבות טבעיות הוא הדרגתי, ולכן רבים הסובלים ממנו אינם מודעים לכך כלל. תופעות כמו קושי לשמוע אנשים בסביבה הומת אדם או הגברה יתרה של עוצמת הטלוויזיה יכולות להוות תסמינים לאובדן שמיעה, אולם כדי לאבחן בוודאות האם אתם אכן סובלים מירידת שמיעה, יש לבדוק את האוזניים בהתאם להמלצת רופא, גם אם נדמה לכם שלא קיימת בעיה. הסיבה לביצוע בדיקת שמיעה הינה להתאמת מכשירי שמיעה

 

ישנן סיבות רבות לאובדן שמיעה בגיל מבוגר: חשיפה ממושכת לרעש חזק, האזנה למוזיקה בעוצמה לא מבוקרת, פגיעות ראש, דלקות, הצטברות שעווה באוזניים, מחלות תורשתיות ועוד. אי התייחסות וטיפול בבעיות שמיעה בגיל מבוגר מגדילה את הסיכוי לניכור חברתי, חוסר תקשורת עם הזולת והתכנסות האדם בתוך עצמו, בגלל חוסר היכולת לשמוע ולהבחין במתרחש. תופעות אלה פוגעות ביחסים שלנו עם קרובינו ועלולים לגרום לדיכאון. לכן יש לטפל בשמיעה בהקדם, במידת הצורך.

 

תהליך בדיקת השמיעה

התהליך אורך לרוב כחצי שעה ונערך בחדר שקט ומבודד. במהלך הבדיקה, הנבדק מתבקש להאזין באוזניות לצלילים בטווחי תדרים ועוצמות שונים, כל פעם באוזן אחרת; היכולת שלכם לזהות את הצלילים מהווה אינדיקציה לטיב השמיעה שלכם באוזן אחת או בשתי האוזניים. בבדיקות מסוימות הנבדק מתבקש לחזור אחר מילים או צלילים ששמע באוזניות.

 

 

משמעות התוצאות

תוצאות בדיקת השמיעה אינן “שחור או לבן” – מטרתן להעיד על היקף וטווח אובדן השמיעה, במידה וקיים.

עוצמת השמע נמדדת ביחידות הנקראות דציבלים. לחישה באוזן נמדדת ב-30 דציבלים, דיבור רגיל הוא 60 דציבלים וצעקה מתחילה מ-80 דציבלים. אנשים מבוגרים עם אובדן שמיעה של כ-25 דציבלים הם עדיין בעלי שמיעה נורמלית. אובדן שמיעה מחולק בצורה הבאה:

 

  • אובדן שמיעה קל: 26-40 דציבלים
  • אובדן שמיעה בינוני: 41-55 דציבלים
  • אובדן שמיעה בינוני-חמור: 56-70 דציבלים
  • אובדן שמיעה חמור: 71-90 דציבלים
  • אובדן שמיעה עמוק: 91-100 דציבלים

 

בדיקת שמיעה עלולה להראות שאתם סובלים מאובדן שמיעה קל, בינוני ואפילו חמור מכך, בייחוד אם אובדן השמיעה חל בהדרגה, כך שייתכן והרופא שלכם ישלח אתכם לראות רופא אף-אוזן-גרון או אודיולוג – רופא שמתמחה בשמיעה.

 

טיפול

אף על פי שלא ניתן לגרום לאוזן פגועה לשמוע באופן תקין לחלוטין, ישנן דרכים למצות ולשפר את השמיעה שלה. אם לאחר בדיקה קיבלתם המלצה ממומחה להרכיב עזרי שמיעה, חשוב שתדעו כי ישנם סוגים רבים של מכשירי שמיעה, חלקם זעירים, חלקם נסתרים באוזן, שלא מזכירים כלל את הדגמים הישנים והמגושמים שאתם ודאי מדמיינים לעצמכם. מכשירי שמיעה מומלצים הם המכשירים שמתאימים לירידת השמיעה ולאורח החיים שלכם

כמו כן, ייתכן ותצטרכו מכשירים שמגבירים את הצליל, לדוגמא – מכשירים מסוימים מגבירים שיחות טלפון, ואחרים מותאמים לשימוש באולמות גדולים ובחללים בעלי אקוסטיקה לקויה.