כך תדעו אם אתם זקוקים למכשירי שמיעה

מכשיר שמיעה הינו כלי עזר אשר משפר את איכות השמיעה. השמיעה שלנו מתדרדרת עם התקדמות בגיל באופן איתי והדרגתי, כך שרוב האנשים מעל גיל 70 סובלים מהתדרדרות בשמיעה.

 

התדרדרות השמיעה מתחילה בתדרים הגבוהים ומתפשטת לתדרי ביניים ולתדרים הנמוכים. ישנם אנשים ששומעים טוב בחדר שקט אך קשה להם להבין את הדיבור בחברת אנשים מכיוון שהתדרים הנמוכים שלהם תקינים והתדרים הגבוהים נמצאים במגמת ירידה.

הרכבת מכשירי שמיעה למבוגרים הינה תהליך שמתחיל בבדיקת שמיעה, והמכשירים מצריכים הסתגלות. הקול במכשירי השמיעה יהיה בהתחלה מוזר, מתכתי וחזק. המוח מסתגל לכל התופעות הללו לאחר חודש מזמן ההרכבה. מומלץ ללכת עם מכשירי שמיעה באופן הדרגתי. במידה ואתם חווים קושי בהסתגלות מומלץ לפנות למכון השמיעה שלכם על מנת שיכוונו עבורכם את המכשיר או להחליף אותו במכשיר אחר.

סימנים להתדרדרות בשמיעה

א. קושי בהבנת הדיבור

כפי שהזכרנו, ההתדרדרות הינה איטית ולא פתאומית, וישנם סימפטומים שמאפיינים ואותה וקשה לפספס אותם. הסימפטום העיקרי הינו ירידה ביכולת הבנת הדיבור – “אני שומע אבל קשה לי להבין את הדיבור”. זוהי התלונה העיקרית של מי שסובל מהתדרדרות בשמיעה. הבעיה מתבטאת ביתר שאת כאשר מספר אנשים מדברים בו זמנית כמו במסעדה או בארוחת שבת. בגלל ההתדרדרות בשמיעה לאוזן קשה יותר לפענח את כל ההברות במילה ומתפספס סוף המילה וכך קשה להבין את מה שנאמר. גם כשמדברים ממרחק או בנוכחות הרבה רעשי רקע קשה יותר להבין מה שנאמר. מכשיר השמיעה משפר את הבנת הדיבור בכל הסיטואציות ומפחית את המאמץ השמיעתי בהבנת הדיבור. מכשירי שמיעה מומלצים מתמחים בהבנת הדיבור

 

ב. קושי להבין אנשים מסוימים

מי שסובל מהתדרדרות בשמיעה מתלונן שאנשים מדברים בלחש, בצורה לא ברורה ומהר מידי. הוא יתלונן שסוג מסוים של דיבור מקשה עליו להבין. כמובן שהבעיה איננה בצורת הדיבור של האנשים אלא בשמיעה: דיבור חלש מתפספס ביתר קלות וישנו צורך להגביר את הקול כאשר מדברים עם מישהו שסובל מהתדרדרות בשמיעה. מכשיר שמיעה יכול גם לפתור את בעיית הדיבור ה”חלש” או “הדיבור המהיר”. מכשירי השמיעה היום הינם דיגיטליים וחכמים, הם מגבירים את הדיבור החלש ומנמיכים את הדיבור החזק, כך שהדיבור יהיה ברור ונסבל, לא חזק או חלש מידי.

ג. קושי להבין בנוכחות רעשי רקע או כאשר כמה אנשים מדברים ביחד

רוב האנשים שסובלים מהתדרדרות בשמיעה בחומרה בינונית יבינו את הדיבור טוב בשיחה אחד על אחד. הקושי של הבנת הדיבור קיים כאשר ישנם הרבה רעשי רקע. הרעשים ממסכים את הדיבור ומפריעים להם לשמוע יותר מאשר לבן אדם רגיל, כאשר האוזן שלנו יכולה להפריד באופן טבעי את הצלילים והרעשים. האוזן מתעלמת מהרעשים ושמה דגש רב יותר על הדיבור והיכולת הזו נפגעת למי שסובל מהתדרדרות בשמיעה. האתגר הגדול במכשירי שמיעה הינו רעשי רקע – מכשיר השמיעה מגביר את צלילי הסביבה, אך כאשר ישנם רעשים בסביבה גם הם יוגברו, דבר אשר מפריע למרכיב מכשיר השמיעה. כיום המנגנונים לזיהוי רעשי הרקע במכשירי שמיעה מתקדמים יותר. המכשירים יכולים לזהות את הרעש ומחלישים אותו, ואת הדיבור מדגישים, כך בדומה לאוזן הטבעית שלנו. המכשירים אינם יכולים להנמיך את הרעשים באופן מוחלט, במיוחד את הרעשים הקטנים שנכנסים בין המילים. סוגי מכשירי שמיעה מתקדמים יודעים להנחית את הרעשים

כיצד להתחיל את תהליך הרכבת מכשירי השמיעה?

בשלב הראשון מומלץ לפנות לרופא אף אוזן גרון שיבדוק האם אין נוזלים או דלקות באוזניים. לאחר מכן יש ללכת למכון שמיעה על מנת לעבור בדיקת שמיעה על ידי קלינאי תקשורת. הבדיקה נערכת בחדר שקט, וכוללת מספר שלבים: זיהוי צלילים, זיהוי דיבור וזיהוי דיבור בתנאי רעש.

קלינאי התקשורת יפרט לכם את תוצאות הבדיקה וייתן לכם המלצה האם אתם זקוקים למכשיר שמיעה. מומלץ לבדוק במספר מכוני שמיעה את מכשירי השמיעה השונים ולנסות מספר דגמים של מכשירי שמיעה עד שתמצאו את המכשיר שיתאים לכם באופן אישי.

יש לדעת כי המכשירים מצריכים הסתגלות. הקול במכשירי שמיעה יהיה בהתחלה מוזר, מתכתי, וחזק, והמוח מסתגל לכל התופעות האלה לאחר חודש מזמן ההרכבה.חשוב לציין שמחירי מכשירי שמיעה בשוק שונים בתלות הדגם. מומלץ ללכת עם מכשיר השמיעה באופן הדרגתי. במידה ואתם חווים קושי בהסתגלות מומלץ לפנות למכון השמיעה שלכם על מנת שיכוונו לכם את המכשיר או יחליפו אותו במכשיר אחר.